Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2017.44 Nog onbeslist

In dit vijfde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Martha Pelkman die dit jaar de vragen stelt.

En de vierenveertigste vraag van 2017 is:  Welk boek ga je lezen na het boek dat je nu leest?

Een vraag die mij vaak bezig gaat houden als ik vermoed die dag een boek uit te lezen. En terwijl ik meestal nog tijdschriften, webcomics en Nederlandstalige korte verhalen heb liggen en deze beschouw als voor altijd-tussendoor-leesvoer, staan er papieren en digitale boeken geduldig te wachten om gelezen te worden waar ik dan uit te kiezen heb.

Op dit moment staan er twee boeken die bij mij het meest om aandacht vragen.

Een interview in een van de Clarkesmagazines uit 2013 maakte mij attent op deze auteur, Susan Palwick en in het bijzonder op dit boek, Mending the Moon, dat in die tijd net uitkwam.

Het boek zou gaan over sterven, over dood, een onderwerp waar ik graag over lees omdat het zo bij het leven hoort en in mijn beleving zo veel mensen er zo spastisch mee omgaan waardoor ik me niet begrepen voel. In boeken kan ik hiervoor wel vaker begrip vinden. En dat is ook wat ik in dit boek hoop te gaan vinden. Een science fantasy boek als ik het goed begrepen heb.

Het was trouwens nog niet zo eenvoudig om aan dit boek te komen. Blijkbaar is het geen groot succes geworden maar dat zal voor mij de pret niet drukken.


Alleen nu was ik laatst in Scheltema waar ik stond te wachten tot mijn levensliefje pauze kon nemen. Dus speurde ik wat in de boekenkasten in mijn buurt en viel mijn oog op Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn en Dimitri Tokmetzis. Ik vond een aangename leesstoel en heb de eerste bladzijden gelezen waardoor ik gelijk gegrepen werd.

De schrijfstijl maakt dat het makkelijk doorlezen is en de inhoud kan ik ergens wel raden maar toch wil ik het wel eens door iemand nog eens uiteen gezet willen zien. Daarom heb ik het boek gekocht en ligt het te popelen om gelezen te worden.

Alleen heb ik nog niet besloten welke van deze twee het gaat worden. Dat zal gaan gebeuren als ik uit heb wat ik eerst nog even wil lezen. Wat dan bepaalt welke het wordt, weet ik ook niet. Ik denk dat het puur de bui zal zijn waarin ik dan ben voor welk boek ik dan kies.

Reacties

Ali zei…
Ik heb Je hebt wel iets te verbergen ook liggen, maar ook nog vele andere boeken, dus ook bij ligt het aan mijn bui

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…