zaterdag 2 maart 2019

His Dark Materials trilogy part one: Northern Lights - Philip Pullman


Op een dag stond onder de brievenbussen in het trappenhuis een doos met boeken met daar bovenop een briefje dat je kon meenemen wat je maar wilde. Blijkbaar was een van de buren aan het opruimen. In mijn eerste blik zag ik boeken over onderwerpen die me niet zo trokken, dit kwam me goed uit want ik heb al ongelezen boeken genoeg en ik ging op pad. Bij terugkomst stond de doos er nog en nu kon ik het toch niet laten om met wat meer aandacht de boeken te bekijken. De meeste boeken waren nog steeds niet naar mijn smaak maar een trilogie sprong eruit namelijk die van Philip Pullman. Niet eerder heb ik van deze schrijver gehoord terwijl deze trilogie toch al van het tweede deel van de negentiger jaren is. De kaften waren echter zo sprekend dat ik deze drie boeken heb meegenomen.

Bij het lezen van de eerste regels was ik gelijk verkocht. Het hele boek leest als een trein. Ik vind dat altijd zo wonderlijk omdat ik niet aan kan wijzen hoe het kan dat de ene schrijver zoveel moeilijker te volgen is dan de andere. En dat voor sommigen ik bijna helemaal geen moeite hoef te doen. Dat is bij dit boek het geval.

Het verhaal is pure fantasy met het klassieke kind met problematische ouders en haar uitzonderlijke gave. Dit had saai kunnen zijn want hoeveel fantasyboeken hebben dit wel niet als uitgangspunt. Maar dat is het helemaal niet. Het verhaal speelt zich af op een wereld die heel veel op die van ons lijkt. Het is zelfs zo overeenkomstig dat ook zij een bijbel hebben met een Adam en een Eva die uit de paradijselijke tuin wordt gezet. Een gegeven dat tot mijn verrassing later in het boek heel belangrijk blijkt te zijn.

Toch wist ik dat ik met een parallel universum te maken had doordat de mensen allemaal een daemon hebben, een wezen waar ieder mens onverbrekelijk mee verbonden is waardoor niemand ooit alleen is. Ook zijn er vliegende heksen en beren die kunnen praten. Allemaal elementen die het net even iets anders maken maar nog herkenbaar genoeg om me er op mijn gemak te voelen.

In dit eerste deel worden de kaarten geschud en voor de lezer de spelers op hun plaats gezet.  Ik had tot nu toe het idee dat ik op fantasyboeken wel zo'n beetje uitgekeken was en wist niet dat ik nog zo van fantasy kon genieten. Ik ga dan ook snel verder in het tweede deel.

2 opmerkingen:

Ali zei

Het eerste deel is verfilmd met onder andere Nicole Kidman. Was geen slechte film maar de andere delen zijn helaas nooit verfilmd

Niekchen zei

Oooh, ook dat nog. Dit is ook langs me heen gegaan. Misschien was het een tijd dat mijn hoofd niet meer op fantasy stond.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...