Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.43 Nationaliteit van de schrijver

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.
En de drieënveertigste vraag is:
Welke vier Vlaamse boeken heb jij in de laatste vier jaar gelezen?
©Jonas Lampens

Laat ik nou heel toevallig gisteren zijn begonnen in een boek geschreven door een Vlaming. Dat ik weet dat het een Vlaming is, komt omdat ik sommige zinnen merkwaardig vond lopen en gecheckt heb of dit kwam door een slechte vertaling of om een andere reden. Het bleek dus dat het Vlaams is waardoor ik de ongebruikelijke zinsbouw of onbekende woorden nu beter kan plaatsen. De reden dat ik het boek ben gaan lezen heeft dus niets te maken met de nationaliteit van de schrijver.

De reden dat ik in een boek aanschaf en wil lezen is omdat ik denk dat de inhoud mij zal boeien. De nationaliteit van een schrijver interesseert mij alleen in het licht van in hoeverre dit invloed heeft op het onderwerp. Zoals bijvoorbeeld een Japanner anders over Japan zal schrijven dan een niet Japanner. Of science fiction geschreven door niet-Angelsaksen mij bovenmatig boeit omdat het vaak net een andere invalshoek heeft dan de Angelsaksische science fiction en daarmee voor mij vernieuwend is.

Nationaliteit van de schrijver kan extra informatie geven over de tekst, net zoals leeftijd, levenservaring en opleiding dit kunnen doen. Dit is secundair aan de tekst zelf. Meestal alleen wanneer de tekst er om vraagt, ga ik op zoek naar die informatie.
Wellicht heb ik wel meer dan vier Vlaamse boeken gelezen in de laatste vier jaar of misschien wel geen. Wanneer de tekst me er niet toe aangemoedigd heeft, zou ik het niet weten. Bewust Vlaamse schrijvers opzoeken om te lezen, zie ik geen reden toe.Reacties

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…