In deze 163 pagina tellende
Clarkesmagazine van april 2023 staan acht science fiction/fantasy verhalen van auteurs van vier verschillende nationaliteiten en vier non-fictie artikelen.
Om met non-fictie te beginnen, werd ik enthousiast van het interview met de drie samenstellers van het boek Life Beyond Us. In het artikel Stellar Synergy: A Conversation with Susan Forest, Julie Nováková, and Lucas K. Law spat de liefde en enthousiasme eraf voor science fiction en wetenschap. Zij hebben dan ook science fiction verhalen verzameld en deze laten volgen door een wetenschappelijk artikel over hetzelfde onderwerp. Het is een meer dan 600 pagina's tellend boek geworden en is net deze maand uitgekomen. Het maakte me op zijn minst nieuwsgierig.
Niet verwonderlijk maar wel opvallend hoeveel verhalen er gaan over kunstmatige intelligentie die een bedreiging vormen voor de mensheid. Zeker geen nieuw gegeven maar ik heb wel het idee dat het vaker als onderwerp wordt gekozen dan een tijdje terug. Zo is in There Are the Art-Makers, Dreamers of Dreams, and There Are AIs geschreven door Andrea Kriz de AI's verboden om kunst te maken. En de mensen zijn zo bang dat er toch wat kunstmatigs doorheen glipt dat kunstenaars een licentie moeten hebben, willen ze kunst mogen maken. Dus de mens beperkt zich door zijn angst. In dit verhaal op een interessante manier in beeld gebracht.
Het duurde even voordat ik de context doorkreeg van Keeper of the Code geschreven door Nick Thomas. Het is wat abstract en toch ook weer menselijk. Het werd mij niet helemaal duidelijk of de hoofdpersoon een mens is of een kunstmatig wezen of wellicht nog iets anders. Uiteindelijk doet het er niet toe. Deze Keeper vindt code van planeet 1, code dat taboe is want deze mensen hebben hun eigen wereld vernietigd, vergiftigd. Maar de Keeper vindt smeekbeden om hulp. In plaats van zelf te beslissen wat te doen, helpen of vernietigen, legt de Keeper het voor aan een programma die alle informatie zorgvuldig afweegt. Als lezer van planeet 1 leefde ik vooral erg mee met wat er voor informatie gevonden ging worden en werd verrast door de beslissing van de Keeper om niet zelf actie te ondernemen ondanks zijn compassie met de mensen van planeet 1. Een verhaal waarbij ik door elkaar geschud werd. Altijd een goed teken.
The Librarian and the Robot geschreven door Shi Heiyao en uit het Chinees vertaald door Andy Dudak, voelt aan als een modern sprookje. Ontsnapt vanuit planetaire oorlogen komt de hoofdpersoon op aarde dat allang door de mensheid verlaten is. Achtergebleven zijn vele bibliotheken en deze worden haar levensdoel. Samen met een robot die zij vindt en repareert, gaat ze alle kennis op papier verzamelen om deze te bewaren. Alle digitale kennis print zij uit omdat papier langer houdbaar is dan al die steeds wisselende dataformaten. Dit vond ik een charmant detail in het verhaal. De ontwikkeling van het plot zit 'm in wat de robot van haar leert. Eenvoudig maar toch ook ontroerend.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten