zaterdag 12 september 2015

#50books - 2015.33 N.N.

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de drieëndertigste vraag is:
Heeft een anoniem boek overlevingskansen?
Absoluut. Wanneer de tekst dát heeft wat een boek de moeite waard maakt, zal de naam die eraan hangt er niet toe doen.

Hoe zouden anders debutanten ooit kunnen starten? Een onbekende naam is ongeveer hetzelfde als anoniem. Ongeveer, niet helemaal want een naam kan al behoorlijk sturend zijn. Het kan een indicatie geven uit welke cultuur de schrijver komt en of het een man of een vrouw is. Gegevens die door onze levenservaring ongewild beoordeeld worden en kleuren hoe wij teksten ervaren. Tenminste, ik denk dat dit voor veel mensen zo geldt.

En dat is ook waarom een boek waar de naam van een favoriete schrijver op staat, gelijk aantrekkelijk is. Wanneer blijkt dat er slechts door deze persoon een voorwoord is geschreven, is de teleurstelling misschien wel groot maar het boek is wel al onder de aandacht gekomen en daarmee maakt het kans om gelezen te worden.

Een naam van een schrijver geeft vaak ook aan wat voor genre boek je in je handen hebt. Bijvoorbeeld of het om literatuur gaat of een science fantasy boek. De herkenbaarheid door een naam op een kaft is daarom ook wel handig.

Maar om af en toe eens iets te lezen waar de naam vanaf gehaald is en je als lezer geheel onbevooroordeeld een tekst tot je kunt nemen, vind ik wel een experiment waar ik aan deel zou willen nemen. Ik weet zeker dat daar ook juweeltjes tussen kunnen zitten.

1 opmerking:

Liesbeth zei

Bovendien kan een bekende schrijver opeens heel erg tegenvallen! Een 'anonieme' heeft nog geen enkele verwachting geschapen.

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...