Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2015.33 N.N.

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de drieëndertigste vraag is:
Heeft een anoniem boek overlevingskansen?
Absoluut. Wanneer de tekst dát heeft wat een boek de moeite waard maakt, zal de naam die eraan hangt er niet toe doen.

Hoe zouden anders debutanten ooit kunnen starten? Een onbekende naam is ongeveer hetzelfde als anoniem. Ongeveer, niet helemaal want een naam kan al behoorlijk sturend zijn. Het kan een indicatie geven uit welke cultuur de schrijver komt en of het een man of een vrouw is. Gegevens die door onze levenservaring ongewild beoordeeld worden en kleuren hoe wij teksten ervaren. Tenminste, ik denk dat dit voor veel mensen zo geldt.

En dat is ook waarom een boek waar de naam van een favoriete schrijver op staat, gelijk aantrekkelijk is. Wanneer blijkt dat er slechts door deze persoon een voorwoord is geschreven, is de teleurstelling misschien wel groot maar het boek is wel al onder de aandacht gekomen en daarmee maakt het kans om gelezen te worden.

Een naam van een schrijver geeft vaak ook aan wat voor genre boek je in je handen hebt. Bijvoorbeeld of het om literatuur gaat of een science fantasy boek. De herkenbaarheid door een naam op een kaft is daarom ook wel handig.

Maar om af en toe eens iets te lezen waar de naam vanaf gehaald is en je als lezer geheel onbevooroordeeld een tekst tot je kunt nemen, vind ik wel een experiment waar ik aan deel zou willen nemen. Ik weet zeker dat daar ook juweeltjes tussen kunnen zitten.

Reacties

Liesbeth zei…
Bovendien kan een bekende schrijver opeens heel erg tegenvallen! Een 'anonieme' heeft nog geen enkele verwachting geschapen.

Populaire posts van deze blog

Liefde in Beeld - Margreet de Heer

Margreet de Heer, vanaf oktober 2017 voor drie jaar Stripmaker des Vaderlands en ik had nog niet eens van haar gehoord. Schandalig! Ik maakte kennis met haar door de tweewekelijkse podcast van het Stripjournaal waarin zij inmiddels een vaste gast is geworden. Haar onaflaatbare enthousiasme voor strips werkte op mij zo aanstekelijk dat ik nieuwsgierig werd naar wat zij zelf heeft gemaakt. En daarmee schafte ik Liefde in Beeld aan. Dit boek heeft mij zeer aangenaam verrast. Want in plaats van een verhalende strip is dit een boek waarin Margreet de Heer over allerlei aspecten van de liefde filosofeert en daarbij ook haar eigen ervaringen gebruikt ter illustratie. En dan natuurlijk niet alleen in woord maar vooral ook in beeld. De tekeningen kwamen eerst eenvoudig op mij over maar hoe meer ik er van zag, hoe meer ik doorkreeg hoe door wat subtiele kleurverschillen er heel veel diepte in de plaatjes zitten.  Enkele onderwerpen die in dit boek langskomen zijn zeven soorten liefde, seks, de

Julian - Fleur Pierets

Op de voorkant staat 'Fleur en Julian gingen trouwen in de 22 landen waar het homohuwelijk was toegestaan. Julian stierf na het vierde jawoord'. En dat is precies waar dit boek over gaat. Na een korte samenvatting van amper twee bladzijden over hun relatie, beschrijft Fleur Pierets hoe haar geliefde, Julian, in haar armen sterft. Niks sentimenteels maar rauwe rouw volgt. Rouw die volledig invoelbaar is en het nog eens extra pijnlijk maakt bij het lezen over hoe gelukkig deze twee met elkaar zijn geweest. De grote lijn van het verhaal is van de ontmoeting met de liefde op het eerste gezicht tot het sterven van Julian tot de tijd die daarop volgt waarin Fleur rouwt. Fleur Pierets springt moeiteloos door de tijd heen-en-weer en als lezer kan ik net zo makkelijk meespringen. Er is nooit een moment dat ik me afvraag wanneer iets zich afspeelt in de tijd. Het is zoals een rouwende voortdurend in het verleden schiet en daarmee telkens op een ander punt uitkomt.  Het lezen over hun lie

Clarkesworld Magazine Issue 163 April 2020

In dit aprilnummer van Clarkesworld Magazine staan zes korte verhalen, twee interviews en twee non fictie artikelen. Met bijdragen uit Amerika, Botswana, China en het Verenigd Koningkrijk. Sameem Siddiqui beschrijft in AirBody een best voor de hand liggend idee namelijk dat anderen je lichaam kunnen overnemen tegen betaling. Op een zeer charmante manier laat de schrijver je mee beleven hoe dat is voor de persoon die zijn lichaam verhuurt en alleen passief kan toekijken. Én tegelijkertijd krijg je een interessant liefdesverhaal voorgeschoteld. Het liet mij nadenken over wat de mogelijkheden allemaal zijn als je eens iemands lichaam kunt huren. Het lijkt mij bijvoorbeeld heerlijk om in een pijnvrij, überfit lijf te zitten en dan een halve marathon door de bossen te gaan rennen. Of...of... In de The ThoughtBox geschreven door Motswaanse Tlotlo Tsamaase komen de twijfels van een vrouw over haar relatie aan bod. Vooral als de man besluit een GedachtenDoos te gaan gebruiken zoda