maandag 21 september 2015

Clarkesworld Magazine - Issue 108 September

In het septembernummer van Clarkesworld Magazine verhalen van Amerikaanse, Britse, Thaise en Chinese hand. Zeven science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen waaronder een interview met Seth Dicksinson wiens debut fantasyboek The Traitor Baru Cormorant uit is gekomen half september en behoorlijk gepromoot wordt. Wie weet een nieuwe ster aan het firmament als men daar zoveel aandacht op verschillende websites voor over heeft. Omdat het hier om een eerste deel van een trilogie gaat, ben ik niet gelijk wild enthousiast. Laat die drie eerst maar uitkomen voordat ik daar aan ga beginnen. Wel een lezenswaardig interview om alvast met deze schrijver kennis te maken.

Dan wil ik nog in het kort twee verhalen uitlichten. Het eerste is Cremulator door Robert Reed. Een op het eerste oog een recht toe recht aan science fiction verhaal waarin de hoofdpersoon met iets buitenaards wordt geconfronteerd. Bij verder lezen word je als lezer een paar maal door elkaar geschud om op het einde weer op je eigen vertrouwde grond te landen. Het kwam eerst wat gekunsteld op mij over maar doordat het in onze tijd afspeelt en we het bij wijze van spreken zelf hadden kunnen meemaken, werd het toch indringend. 

Het tweede verhaal is Preserve Her Memory van Bao Shu. Een science fiction verhaal pure sang waarin ieder mens een geheugen chip ingepland heeft zodat bij onverwachte sterfgevallen er extra informatie is om te kunnen bepalen wat er gebeurd is. Niet een heel verrassende wending op het einde maar wel een lekker misdaad in de toekomst-verhaal.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...