Doorgaan naar hoofdcontent

#50books - 2016.38 Plankjes Ongelezen

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtendertigste vraag is:
Hoeveel van de boeken in je boekenkast heb je eigenlijk gelezen?

Eerlijk gezegd allemaal behalve die op mijn plankjes (zie op de foto rood omrand) met ongelezen boeken staan. Al jaren probeer ik daar één plankje van te maken in plaats van anderhalf of twee maar op een of andere manier wanneer ik weer aardig wat heb weggelezen, komen er plotsklaps weer nieuwe boeken bij.


Met digitalen boeken zit het anders. Ooit heb ik een CD van een collega gekregen vol met Engelstalige science fiction en fantasy boeken. En ook heb ik in de erfenis van mijn moeder een schijfje gevonden vol met Nederlandstalige boeken van allerlei genres. Bij elkaar hebben we het dan over meer dan vijfduizend boeken en die ga ik echt niet allemaal lezen. Niet in de laatste plaats omdat velen daarvan onvoldoende mijn belangstelling hebben en ik mijn kostbare leestijd graag wil besteden aan alleen waar ik helemaal voor ga. Het kan best zijn dat ik ooit nog eens die boeken doorkijk en dan besluit ze van mijn harde schijf te wissen.
Gekochte nog niet gelezen digitale boeken heb ik sinds kort ook in mijn documentje met nog te lezen boeken staan. Eerst deed ik dat niet en merkte dat ik ze daarmee relatief na aanschaf uit het oog verloor. Nu ik de ongelezen boeken allemaal (analoog en digitaal) in een oogopslag kan zien, kan ik veel beter kiezen in waar ik op dat moment zin heb. De hoeveelheid weerhoudt me er wel van om reeds gelezen boeken te herlezen. Eerst maar eens zorgen dat dit document ook niet meer dan een bladzijde beslaat en dan zou het er wel weer eens van kunnen komen.


Reacties

Ali zei…
Gelukkig, andere mensen hebben ook het fenomeen plankje met ongelezen boeken :)
Niek zei…
Hahaha, jazeker, superhandig. En ik zag bij Lala ook al zoiets staan in haar antwoord dus dat is al nummer drie.

Populaire posts van deze blog

#50books 2016.28 Zomerleeswensenlijstje

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de achtentwintigste vraag is: Wat is jouw vakantielijstje?
Het is wel zo dat ik meer boeken lees tijdens de vakantie dan tijdens werkweken maar ik spaar er geen boeken voor op. Dus dan wordt de vraag voor mij eerder wat ik denk in augustus te willen lezen. En daarmee werp ik een blik op mijn plankjes met ongelezen boeken.

Als eerste valt dan mijn oog op The View From The Cheap Seats geschreven door Neil Gaiman.

Neil Gaiman is bekend geworden door zijn briljante fantasie die hij zijn vrije gang heeft laten gaan in verschillende soorten genres, denk aan science fiction, fantasy, sprookjes en vormen, denk aan graphic novel, prentenboek, volwassen roman.
In dit boek staan juist de stukken die juist niets met fantasie te maken hebben maar zijn mening verwoord over een uiteenlopend aantal onderwerpen.

Ik ben heel erg benieuwd of de ma…

Conquistador - Johan Klein Haneveld

Op het blog Lalagè Leest trof ik een bespreking van Conquistador aan. Dubbel verrassend omdat dit niet het genre is waar Lalagè normaliter over schrijft én het een science fiction verhalenbundel is van de hand van een Nederlandse auteur. Sinds mijn tienerjaren lees ik regelmatig science fiction waarbij opvalt dat het meeste uit de Angelsaksische wereld komt. Dus dit boek kon ik niet laten liggen.

Het was wel heel erg wennen om allerlei technische termen in het Nederlands te zien staan. Ik ben zo gewend ze in het Engels te horen (in televisieseries of films) en te lezen dat dit Nederlands me zelfs liet haperen tijdens het lezen. In het Nederlands klinkt zo'n heel gave ruimteaandrijving bijna kinderachtig. Grappig wat taal en gewenning kunnen doen.

Iets anders is de vormgeving. De letters van de titel op de voorkant en de cijfers van de bladzijdenummers hebben een typisch zeventigjaren science fiction uiterlijk. Tenminste dat is wat het bij mij oproept. Het lijkt erop dat de vormge…

BAM - Jelle Brandt Corstius

Dit boek heb ik in zijn geheel in de trein gelezen en achteraf gezien is dat ook de beste plek om dit te lezen.

Jelle Brandt Corstius bezoekt samen met twee artistieke vrienden die plek op aarde waardoor hij als kind geobsedeerd was geraakt bij het staren in de Bosatlas. En die plek was Siberië waar hij zich voornamelijk per trein doorheen laat vervoeren.

Wat me raakt is hoe hij de Russische mentaliteit die behoorlijk van de Nederlandse afstaat, beschrijft en deze ook omarmt in de tijd dat hij in Siberië is. Zich nog even zorgen maakt over of zijn vrienden het wel aankunnen maar dan ziet dat ook zij er de lol wel van inzien als ze uit een hotelkamer worden gezet omdat een ander meer betaalt. Dit is de manier waarop je als mens de hele aarde kunt bereizen, aansluiten bij de mentaliteit die daar heerst hoe ongelooflijk deze ook in onze ogen lijkt te zijn. Ik kan met recht zeggen dat ik er wijzer van geworden ben.

Daarnaast is het boek ook schitterend weergegeven wat lay out betreft waarb…