maandag 31 augustus 2020
The Infinite Loop - Pierrick Colinet & Elsa Charretier
Hersenkrakend omdat het over tijdreizen en het leven in een oneindige lus in de tijd gaat. De hoofdpersoon werkt voor een organisatie die er voor zorgt dat zaken die niet in een bepaald tijdperk thuishoren, worden verwijderd. Maar ja wat te doen als je opdracht de liefde van je leven blijkt te betreffen?
Voortdurend wordt de tijd weer gereset en daarmee ontstaan er ook nieuwe versies van alle personages. Op het moment dat deze versies elkaar kruizen, ontplofte mijn hoofd. Hier kon ik met mijn lineaire denken niet meer bij. En wat mij betreft is dat in dit boek op-en-top genieten.
Aan de tekenstijl waarin dit verhaal is weergegeven moest ik wel even wennen. Vooral de kleuren zijn nogal zoet. Ergens ook wel passend want het is ook wel een zoet verhaal. Maar het had voor mij wat meer scherpte kunnen krijgen door de tekeningen wellicht wat harder te maken. Hoogstwaarschijnlijk is dit puur een smakenkwestie maar misschien ook wel van een klein cultuurverschil.
Aardig vind ik namelijk dat de makers Fransen zijn en het is begonnen met een Franse versie via een Kickstarter. Ze hebben met dit boek een prijs gewonnen, alleen kan ik even niet zo vinden wat voor een prijs, ik denk een Franse.
zondag 16 augustus 2020
Seven Deadly Sins - Neil Gaiman, Alan Moore en anderen
De zeven doodzonden: hoogmoed, afgunst, vraatzucht, begeerte, woede, hebzucht en luiheid. Ieder in een strip met hoge intelligentie en slimme humor uitgedrukt. Ieder door een unieke auteur beschreven en een bijpassende tekenaar vormgegeven.
Mijn lievelingsauteurs Neil Gaiman en Alan Moore namen respectievelijk luiheid en begeerte voor hun rekening en beiden hebben mij absoluut niet teleurgesteld. Maar ook met de andere vijf strips heb ik mij kostelijk vermaakt.
Iedere strip afzonderlijk geven mij het gevoel iets uit een ondergrondse beweging te lezen of uit de alternatieve hoek. En daarbij heb ik ook het idee dat mij nogal wat opmerkingen of verwijzingen ontgaan. Maar desondanks blijft er nog heel veel over om wel bewust van te kunnen genieten.
Moeder af - Fen Verstappen
Een debuutroman en wat voor eentje, ik vroeg me de hele tijd af of het nu een autobiografie was of verzonnen. Want alles kan wat mij betreft precies zo gegaan zijn zoals het daar staat. Zo levensecht.
Het verhaal wordt verteld vanuit de oudste dochter van drie kinderen die zijn opgevoed door een moeder die zogezegd schijt heeft aan de wereld en zo haar eigen gang gaat. Totdat zij een hersenbloeding krijgt en er niets meer van haar oude ik over is terwijl de dochter nu zelf een kind krijgt. Het tragisch opschuiven van de generaties.
Wat ik er zo mooi aan vind zijn de verschillen tussen de drie kinderen waarbij de oudste het meest afwijkt en volgens de maatschappij het meest aangepast is. Het lijkt ook de oudste te zijn die de boel bij elkaar houdt maar ik weet het niet helemaal zeker omdat het ook vanuit haar geschreven is. En dat maakt het nou juist extra aantrekkelijk omdat het werkelijk mensen van vlees en bloed zijn met al hun specifieke nukken en aanpassingen om toch met elkaar om te kunnen gaan.
Vaak lees je in boeken het verhaal vanuit de degene die afwijkt. In zekere zin is dat in dit boek ook wel zo maar dan vanuit de persoon die afwijkt vanuit het gezin en niet vanuit de maatschappij. En dat roept bij mij dan ook de vraag op of niet alle mensen denken dat zij het zijn die nu juist afwijken. Ik heb dat gevoel heel sterk maar anderen verzekeren mij ook dat dit daadwerkelijk zo is. Ik heb er nog wel eens mijn twijfels bij.
De hoofdstukken zijn kort, hooguit enkele bladzijden. Dat leest makkelijk maar soms vond ik het ook wel jammer omdat ik er op die manier wel heel snel doorheen raasde terwijl ik juist in de beschreven situatie nog even wilde blijven.
Verder gebruikt Fen Verstappen een heldere taal.
Kortom een sterk debuut waarbij ik nu al benieuwd ben wat zij nog meer gaat schrijven.
Clarkesworld Magazine Issue 165 June 2020
In dit juninummer van Clarkesworld Magazine vijf korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen.
De Japans/Amerikaanse Kenji Yanagawa heeft me verrast met het liefdesverhaal How Long the Shadows Cast. De hoofdpersoon verliest de liefde van zijn leven in een auto-ongeluk. Hierop vlucht hij in zijn werk buiten de aarde en komt 25 jaar (voor hemzelf 5 jaar) later weer terug en vindt opnieuw de liefde van zijn leven. Dit zorgvuldig opgebouwde verhaal over rouw, tijdreizen, verlangen, pijn, niet kunnen verwerken, realiteits(waan)zin laat je nadenken over welke keuzes je in je leven maakt, over kiezen voor leven of liefde.
Het artikel Isolation in Fiction and Reality geschreven door Carrie Sessarego is akelig actueel wegens de pandemie en gaat over hoe te overleven in een situatie waarin je geïsoleerd bent geraakt. Dit doet ze aan de hand van een aantal personages uit science fiction klassiekers zoals bijvoorbeeld Offred in The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. Maar ook Colonel Christina Eliopolis in World War Z van Max Brooks die geïsoleerd raakt door alleen op een planeet te stranden en haar weg terugvindt door het radiocontact dat ze met een onbekende heeft. Wanneer ze weer onder de mensen is blijkt dat deze radio het helemaal niet heeft kunnen doen. In de werkelijkheid zijn er vele voorbeelden van mensen die denken geholpen te zijn waarvan later blijkt dat er niemand geweest kan zijn. Is het menselijk brein niet waanzinnig wonderlijk? Dat je als mens onbewust iets produceert waardoor je overleeft, vind ik bijzonder fascinerend.
Nog niet eerder had ik van de Nederlander Roderick Leeuwenhart gehoord en was dan ook verrast om hem als interviewer in Clarkesworld Magazine tegen te komen. Hij blijkt een kenner van de Japanse popcultuur te zijn en is ook game- en filmjournalist. In The Three-Science-Fiction-Author Problem: A Conversation interviewt hij de Japanse Taiyo Fujii en de Chinese Xia Jia. Erg leuk om deze drie culturen in science fiction samen te zien komen.
dinsdag 4 augustus 2020
Apache Junction - Peter Nuyten
Rustig aan, tijger - Joost de Vries
Helaas zijn de mensen die in dit boek beschreven worden voor mij niet boeiend. Ik herken bijvoorbeeld niets in de ambities en levenskeuzes van deze personages. En mocht er al vertwijfeling te bespeuren zijn dan blijft dit heel oppervlakkig.
Voor mijn gevoel is het dan ook meer door het hoofd dan door het hart geschreven. Met soms ook nog bewust gevat willen zijn en veelvuldig gebruik maken van te slimme metaforen. Oftewel té intelligent om van vlees en bloed te worden. En dat vind ik het jammer want de schrijver zelf vind ik een sympathiek persoon.
Nog een ander groot nadeel vind ik het noemen van namen van hedendaagse bekende mensen. Hiermee is het boek nu al vreselijk gedateerd terwijl het net uit is. Wanneer die namen eruit waren gelaten, was er voor de gebeurtenissen in de levens van de personages niets veranderd.
Dan toch nog een positief punt en dat is dat het in een fijne taal is geschreven waardoor het makkelijk wegleest.
Feminist Fataal - Dorien van Linge
En zo begon ik met tegenzin aan een boek waar ik langzamerhand steeds meer geboeid door raakte. De taal is wel licht populair maar dat is misschien ook wel te wijten aan de leeftijd van de auteur. Daarnaast wisten de illustraties van Bodil Jane me telkens weer aangenaam te verrassen.
De auteur is voor mij duidelijk van een andere generatie en ook een ander type dan ik ben. Uiterlijk en vrouwenzaken hebben mij nooit wat uitgemaakt. Voor Dorien van Linge zijn dit altijd heel belangrijke zaken geweest, zelfs zo sterk dat ze er een eetstoornis bij opliep. Haar persoonlijke verhaal tussen de feiten door maakte het voor mij boeiend omdat ik een klein beetje meer denk te begrijpen wat al die meisjes bezield.
Onderwerpen als gender, lichaam, seks in het licht van feminisme komen allemaal aan bod. Het zijn de bekende thema's van deze tijd en daarmee geeft het een mooi beeld van in wat voor een maatschappij we heden ten dagen leven. Mooi vind ik ook de vele lees-, kijk- en luistertips die beschreven staan nadat een onderwerp behandeld is.
Wil je iets meer weten over hoe een deel van de huidige twintigers in het leven staat, dan vind ik dit wel een aardig boek om aan te bevelen.
Clarkesworld Magazine Issue 164 May 2020
The Language Sheath geschreven door de Chinese Regina Kanyu Wang en vertaald door Emily Jin en Regina Kanyu Wang liet mij als lezer weer eens nadenken over de verschillende talen die we spreken en hoe we elkaar nu eigenlijk begrijpen en verstaan. In dit verhaal zijn het moeder en zoon die alle twee verschillende talen spreken. Het is een vertaalapp die de zoon zijn moeder kan laten begrijpen maar de vraag is of dit dan nog wel zijn moeder is. Intrigerend wat mij betreft.
De Sri Lankse Vajra Chandrasekera schrijft in The Translator, at Low Tide over de generatie die de wereld vernietigde en niet meer beter gemaakt heeft. Dit wordt schuldbewust beschreven vanuit het oogpunt van iemand van die generatie. In onze tijd een angstaanjagend actueel verhaal.
maandag 3 augustus 2020
Falling in Love with Hominids - Nalo Hopkinson
Het is oorspronkelijk Engelstalig maar de sfeer is duidelijk anders dan de Angelsaksische fantasy die ik gewend ben te lezen. De fantasie is losser en makkelijker verweven met een godenwereld waar ik niet bekend mee ben. Er komen ook opvallend veel dieren voor in deze verhalen.
Elk verhaal wordt voorafgegaan door een korte introductie van de auteur zodat het verhaal een context krijgt. Neil Gaiman doet dat ook wel in zijn verhalenbundels en ik vind dat altijd wat toevoegen aan het leesgenot. Net wat meer houvast.
Opvallend voor een witte Westerling die ik ben, is dat er regelmatig van zwarte hoofdpersonages wordt gesproken. Als dit niet was gebeurd, had ik inderdaad witte Westerlingen voor me gezien.
In het begin was ik heel erg verrast door het anderszijn van deze verhalen. Maar na verloop van tijd konden de verhalen me toch niet meer zo heel erg boeien. Het nieuwe was eraf en wat er overbleef prikkelde mij onvoldoende. Wel jammer.
Paper Girls 6 - Brian K. Vaughan & Cliff Chiang
Bij het beginnen te lezen van het laatste boek van een serie heb ik gelijk de verwachting en hoop dat het een bevredigend einde gaat krijgen...

-
Is het een goed idee om een boek te maken naar aanleiding van een televisieserie of film? Als fan van Star Trek en Doctor Who kan ik boeke...
-
Het was Lalagè die mijn belangstelling voor de Russische literatuur opnieuw aanwakkerde door voor te stellen Anna Karenina gezamenlijk te...
-
In de serie Terloops uitgegeven door Van Oorschot is het dit maal Gerbrand Bakker die zijn verslag doet over een wandeling. Het gaat in dit ...