zondag 16 augustus 2020

Clarkesworld Magazine Issue 165 June 2020

In dit juninummer van Clarkesworld Magazine vijf korte science fiction/fantasy verhalen en vier non-fictie artikelen. 

De Japans/Amerikaanse Kenji Yanagawa heeft me verrast met het liefdesverhaal How Long the Shadows Cast. De hoofdpersoon verliest de liefde van zijn leven in een auto-ongeluk. Hierop vlucht hij in zijn werk buiten de aarde en komt 25 jaar (voor hemzelf 5 jaar) later weer terug en vindt opnieuw de liefde van zijn leven. Dit zorgvuldig opgebouwde  verhaal over rouw, tijdreizen, verlangen, pijn, niet kunnen verwerken, realiteits(waan)zin laat je nadenken over welke keuzes je in je leven maakt, over kiezen voor leven of liefde.

Het artikel Isolation in Fiction and Reality geschreven door Carrie Sessarego is akelig actueel wegens de pandemie en gaat over hoe te overleven in een situatie waarin je geïsoleerd bent geraakt. Dit doet ze aan de hand van een aantal personages uit science fiction klassiekers zoals bijvoorbeeld Offred in The Handmaid's Tale van Margaret Atwood. Maar ook Colonel Christina Eliopolis in World War Z van Max Brooks die geïsoleerd raakt door alleen op een planeet te stranden en haar weg terugvindt door het radiocontact dat ze met een onbekende heeft. Wanneer ze weer onder de mensen is blijkt dat deze radio het helemaal niet heeft kunnen doen. In de werkelijkheid zijn er vele voorbeelden van mensen die denken geholpen te zijn waarvan later blijkt dat er niemand geweest kan zijn. Is het menselijk brein niet waanzinnig wonderlijk? Dat je als mens onbewust iets produceert waardoor je overleeft, vind ik bijzonder fascinerend.

Nog niet eerder had ik van de Nederlander Roderick Leeuwenhart gehoord en was dan ook verrast om hem als interviewer in Clarkesworld Magazine tegen te komen. Hij blijkt een kenner van de Japanse popcultuur te zijn en is ook game- en filmjournalist. In The Three-Science-Fiction-Author Problem: A Conversation interviewt hij de Japanse Taiyo Fujii en de Chinese Xia Jia. Erg leuk om deze drie culturen in science fiction samen te zien komen.

 




Geen opmerkingen:

Why my cat is more impressive than your baby - The Oatmeal

Wat kan ik hier nog over zeggen? Het is humor die mij enorm ligt maar die soms ook tegen het flauwe aanzit en me dan bijna stoort. Dan komt ...