maandag 26 december 2016

Clarkesworld Magazine Issue 123 December 2016

In het decembernummer van Clarkesworld zeven korte verhalen en vier non-fictie artikelen. De verhalen komen dit keer uit Amerika, Japan, China en Canada.

Alhoewel ik de verhalen vorige week gelezen heb, was er geen eentje die zo spontaan weer in me naar bovenkwam. Daarom dacht ik dat er niet veel bijzonders bij zat maar nu ik alle verhalen weer even gescand heb, zijn er toch een aantal die eruit springen.

Zoals The Most Famous Little Girl in the World door Nancy Kress waarin het leven van een meisje wordt gevolgd dat door buitenaardsen ontvoerd is geweest. Het meest interessante is dat dit wordt verteld vanuit het perspectief van haar nichtje. Dramatische emoties zijn niet van de lucht. Maar het werkt zonder dat het een lachwekkend romannetje wordt.

En wat te denken van A Future Far Too Bright door Yosef Lindell. Een briefwisseling tussen vader en zoon neemt de lezer mee in de wereld van het tijdreizen. Of gaat het toch om iets anders? Ergens heeft het plot iets kinderlijks en had ik het al te pakken na enkele bladzijden. Maar desondanks bleef ik doorlezen en was de uitwerking boeiend genoeg om het toch te kunnen waarderen.

Ook wil ik Checkerboard Planet geschreven door Eleanor Arnason noemen. Alleen al het beeld dat je naar een planeet toevliegt en uit de verte ziet dat het hele oppervlakte is opgedeeld in vierkanten zoals op een schaakbord, vind ik al het noemen van dit verhaal waard. Het hoe en waarom wordt stap voor stap bekend gemaakt en het einde heeft een onthulling zoals ik als lezer wel vaker verrast zou willen worden. Zeer intelligent geschreven.

Natuurlijk kan ik het ook niet laten het Chinese verhaal aan te raden. Het heet Painter of Stars is geschreven door Wang Yuan en vertaald door Andy Dudak. Dit verhaal is geschreven vanuit het perspectief van een robot. Niet zo maar een robot, eentje die zingeving van zijn bestaan zoekt. Het eerste deel van het verhaal gaat dan ook daarover. Maar dan heeft hij het gevonden en wordt in het tweede gedeelte beschreven hoe hij daar verder mee gaat. Die wending vond ik heel verfrissend. Bijna alsof ik twee verhalen in een aan het lezen was. De robot doet zo zijn ding en uiteindelijk vertelt het verhaal van alles over de mensheid. Mooi gedaan.

Zo blijkt dat er wel degelijk heel wat interessants in dit nummer te vinden is. Het zal dan ook de vluchtigheid waarmee ik het gelezen heb zijn geweest die het ook weer zo uit mijn geheugen had geblazen. Voor mijzelf weer een aandenken dat aandachtig lezen op zich meer waard is dan veel en snel lezen.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...