Het aprilnummer van
Clarkesworld Magazine bevat acht korte science fantasy/fiction verhalen waarvan er drie uit respectievelijk Japan, Korea en China komen. En daarnaast wederom vier non-fictie artikelen waarbij ditmaal twee interviews met schrijvers in het Clarkesworld Magazine genre.
Het eerste verhaal is
The Last Eagle geschreven door
Natalia Theodoridou en ik heb werkelijk geen flauw idee wat deze schrijver heeft willen overbrengen. Vaak krijg ik ergens nog wel een eigen idee bij dat wel eens helemaal niets met de belevingswereld van de schrijver te maken heeft. Maar dit keer bleef ik in een niets-weten achter en besloot maar naar het volgende verhaal te gaan.
Bij Ripen van de Japaner
Yukimi Ogawa had ik ongeveer de tegenovergestelde ervaring namelijk dat het er allemaal veel te dik bovenop ligt. Het gaat letterlijk over hoe de huid er van iemand uit ziet en sociale status. Dat de huiden van de wezens in dit verhaal bloemrijker zijn dan in onze realiteit maakt dat het een fictief verhaal wordt. Maar eigenlijk snappen we gelijk wel wat er bedoeld wordt.
De Zuid-Koreaanse Soyeon Jeong schreef The Flowering dat vertaald werd door
Jihyun Park en Gord Sellar. Dit verhaal was meer naar mijn smaak. Een verhaal met een opbouw waardoor ik steeds nieuwsgieriger werd naar wat de oudere zus die nu in de gevangenis zit, daadwerkelijk gedaan heeft. Het wordt in populair taalgebruik verteld door de jongere zus en het blijkt uiteindelijk een zeer originele manier van terrorisme te zijn.
Priya Chand kaart een ander hedendaags onderwerp aan in Social Darwinism, namelijk genetische manipulatie en zijn consequenties. Ditmaal verteld door een naar aandachtvragend genetisch gemanipuleerd kind dat daar op aangekeken wordt. Interessante vraag is in hoeverre dit kind zelf verantwoordelijk is voor haar gedrag.
In Search of Your Memories is een door
Andy Dudak uit het Chinees vertaald verhaal geschreven door Nian Yu. En wat ben ik blij dat dit tijdschrift verhalen uit zoveel mogelijke culturen probeert te publiceren. Want ook dit verhaal zie ik nog niet door een Westerling geschreven worden ook al ligt het best voor de hand. Want wat kan er allemaal gebeuren wanneer je ziek wordt en je je bewustzijn over laat zetten naar een ander lichaam maar er bij deze procedure altijd wat geheugen verloren. Een intrigerende ontdekking wordt bij een van deze mensen gedaan wat uiteindelijk nog meer de nadruk legt op de vraag wie wij nu als individu eigenlijk zijn.
Nick Wolven heeft wat mij betreft in dit nummer de positieve uitschieter geschreven met zijn verhaal
Confessions of a Con Girl. Het geeft haarfijn weer hoe een populariteits
systeem de complexiteit van de mens uitvlakt en daarmee veel waardevols verloren gaat. Het is iets wat we allemaal wel weten maar door het nog eens in een hele andere vorm voorgeschoteld te krijgen, wordt dit nog meer helder.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten