Het septembernummer van
Clarkesworld Magazine bevat zeven korte verhalen en het vaste aantal van vier non-fictie artikelen.
Van de artikelen wil ik de aandacht even vestigen op
Artificial Wombs and Control of Reproductive Technology geschreven door
Stephanie M. Bucklin. Interessant om wat vroeger science fiction was heden ten dagen uitgevoerd te zien worden, in dit geval het verder laten groeien van een feutus in een kunstmatige baarmoeder. En welke reacties dit dan oproept. Reacties die al decennia hiervoor door science fiction schrijvers in verhalen zijn verwerkt. Oftewel een voorbeeld van dat science fiction niet alleen ter vermaak dient maar ons nog veel meer vertelt over ons als mensheid.
De titel Little /^^^\&- intrigeerde me wel maar
Eric Schwitzgebel, de schrijver van het verhaal, heeft eigenlijk alleen de namen van onbestemde wezens in leestekens veranderd waarbij het verhaal verder heel menselijk bleef en mij het uiteindelijke doel van al het gebeuren onzichtbaar.
Möbius Continuum vertaald door S. Qiouyi Lu en geschreven door
Gu Shi liet mijn science fiction hart harder slaan. In dit verhaal wordt gespeeld met ruimte, tijd en het robotiseren van het menselijk lichaam. Als lezer leef je snel mee met hoe de hoofdpersoon zich voelt en wat hij allemaal ondergaat. Het enige minpuntje is dat op het einde, de schrijver het nodig vond, iets uit te leggen wat naar mijn beleving door het verhaal zelf al duidelijk genoeg was geworden.
Dit heb ik vaker bij Chinese schrijvers gezien. Zou dit iets cultureel bepaalds zijn?
Tom Purdom heeft in Bonding with Morry haarscherp beschreven hoe een oudere man zijn mening belijdt dat robots dingen zijn en dat je daar geen emotionele band mee aangaat. Een fijn verhaal dat is wat het is en mij ook weer even liet nadenken over hoe wij als mensen onze gevoelens graag op van alles projecteren.
En dat is precies wat er in
Warmth gebeurt.
Geoff Ryman beschrijft een opgroeiende jongen die zich meer gaat hechten aan zijn surrogaat robotmoeder dan aan zijn biologische moeder die het drukker heeft met haar werk, uitgaan en drugsmisbruik. De vraag is of hij het nu daarmee slechter getroffen heeft of juist beter.
Kortom een nummer met vooral veel verhalen over robots c.q. kunstmatig intelligente wezens.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten