zondag 10 september 2017

Clarkesworld Magazine Issue 132, September 2017


Het septembernummer van Clarkesworld Magazine bevat zeven korte verhalen en het vaste aantal van vier non-fictie artikelen.

Van de artikelen wil ik de aandacht even vestigen op Artificial Wombs and Control of Reproductive Technology geschreven door Stephanie M. Bucklin. Interessant om wat vroeger science fiction was heden ten dagen uitgevoerd te zien worden, in dit geval het verder laten groeien van een feutus in een kunstmatige baarmoeder. En welke reacties dit dan oproept. Reacties die al decennia hiervoor door science fiction schrijvers in verhalen zijn verwerkt. Oftewel een voorbeeld van dat science fiction niet alleen ter vermaak dient maar ons nog veel meer vertelt over ons als mensheid.

De titel Little /^^^\&- intrigeerde me wel maar Eric Schwitzgebel, de schrijver van het verhaal, heeft eigenlijk alleen de namen van onbestemde wezens in leestekens veranderd waarbij het verhaal verder heel menselijk bleef en mij het uiteindelijke doel van al het gebeuren onzichtbaar.

Tom Purdom heeft in Bonding with Morry haarscherp beschreven hoe een oudere man zijn mening belijdt dat robots dingen zijn en dat je daar geen emotionele band mee aangaat. Een fijn verhaal dat is wat het is en mij ook weer even liet nadenken over hoe wij als mensen onze gevoelens graag op van alles projecteren.

En dat is precies wat er in Warmth gebeurt. Geoff Ryman beschrijft een opgroeiende jongen die zich meer gaat hechten aan zijn surrogaat robotmoeder dan aan zijn biologische moeder die het drukker heeft met haar werk, uitgaan en drugsmisbruik. De vraag is of hij het nu daarmee slechter getroffen heeft of juist beter.

Kortom een nummer met vooral veel verhalen over robots c.q. kunstmatig intelligente wezens.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...