vrijdag 20 mei 2016

Foxglove Summer - Ben Aaronovitsch


Alweer het vijfde deel in de Rivers of London serie van Ben Aaronovitch. Een serie die voor mij zo apart begonnen is omdat ik het eerste boek op voorhand besteld had omdat de schrijver iets met de televisieserie Doctor Who te maken had en ik daar nog wel een ander soort boek van uit wilde proberen. Dat dit het begin zou worden van een langere serie bleek pas later. En nu ik wat rondsurfte op het net zag ik dat er zelfs een onofficiële wiki-pagina van bestaat dat The Foolypedia heet.(http://follypedia.wikia.com/wiki/The_Follypedia_Wiki).

Het nadeel van boekenseries kan zijn dat je als lezer bepaalde voorkennis nodig hebt om van latere delen te kunnen genieten. En dat is met dit deel: Foxglove Summer, zeker het geval. Het hoofdverhaal is prima te volgen voor een nieuweling maar de telkens terugkerende rode draad over Lesley, het politiemaatje van de hoofdpersoon Peter Grant, zijn zonder de vorige boeken onbegrijpelijk. In vorige delen werd nog redelijk wat uitleg gegeven maar het lijkt erop dat de schrijver daar nu mee gestopt is en aanneemt dat je wel weet hoe het zit. Dit geldt niet alleen voor de Lesley-scènes maar ook voor het hele feit dat Peter Grant naast politieagent te zijn ook de leerling is van een oud magiër.

Het hoofdverhaal is weer zeer vermakelijk. Dit maal twee kinderen die zoekraken op het platteland en wanneer ze teruggevonden worden het magieverhaal pas echt gaat beginnen. Leuke mix van detectiveverhaal en fantasy. Ook wordt er weer lustig gestrooid met Lord of the Rings en Doctor Who referenties. Samen met de Engelse humor die droog en op soms onverwachte momenten de kop opsteekt voor de liefhebber niet te versmaden.

Het komende deel heb ik daarom al in de bestelling staan.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...