zaterdag 22 juli 2017
The World Inside - Robert Silverberg
Het derde boek in deze bundel heet The World Inside en speelt zich af in de 24ste eeuw. In deze tijd hebben de mensen een samenlevingsvorm gevonden waarin gebouwen zijn ontstaan van duizend etages en er gemiddeld maximaal zo'n 800.000 mensen in wonen. Mensen die in hun leven geen stap in open lucht zullen zetten. En waarom zouden ze ook want binnen is alles voor ze geregeld.
De verdiepingen waar de mensen wonen geven letterlijk aan hoe hoog zij op de maatschappelijke ladder staan en zij bewegen zich dan ook in die contreien. Verder is de norm om zo vroeg mogelijk te trouwen, en dan moet je denken aan de leeftijd waarop vrouwen vruchtbaar worden, en kinderen te krijgen. Want dat is het belangrijkste in deze maatschappij, de voortplanting.
Daarnaast is er complete seksuele vrijheid en zo goed als geen privacy. De enkeling die daar niet mee uit de voeten kan en doordraait, wordt afgevoerd en verwerkt tot een energie opwekkende substantie.
Deze innerlijke wereld wordt beschreven met ieder hoofdstuk vanuit een andere bewoner. Zo leer je als lezer langzaam de verhoudingen tussen de verschillende lagen in deze maatschappij kennen en ook de stiekeme verlangens die een ieder voor zich houdt. Behalve eentje die uit het gebouw weet te ontsnappen en kennis maakt met het buitenvolk dat de aarde bewerkt met machines en robots om al die mensen in die enorme gebouwen te voeden.
De schrijfstijl van Robert Silverberg blijft onverminderd aantrekkelijk door de natuurlijke manier. Je hebt bij wijze van spreken niet eens door dat je aan het lezen bent.
Het verhaal draagt duidelijk de sporen van de jaren zestig in zich door de manier waarop de heersende seksuele omgang in deze maatschappij wordt beschreven. Het boek is dan ook van begin jaren zeventig. Ook merkbaar door het idee dat de mensheid de wereld naar zijn mallemoer heeft geholpen en dat door de samenleving op deze manier in te richten de mensheid oneindig kan groeien.
Opmerkelijk vind ik ook dat de klassenmaatschappij zo nadrukkelijk in deze samenleving is blijven bestaan met de heersers aan de top die het allemaal niet zo nauw nemen als anderen wel denken.
Wat dat betreft is de mensheid dan toch niet zo geëvolueerd.
Een boek waarvan ik het gevoel heb dat het goed de tijdgeest van begin jaren zeventig weergeeft en dan op bepaalde punten flink is uitvergroot. Interessant.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Paper Girls 6 - Brian K. Vaughan & Cliff Chiang
Bij het beginnen te lezen van het laatste boek van een serie heb ik gelijk de verwachting en hoop dat het een bevredigend einde gaat krijgen...

-
Is het een goed idee om een boek te maken naar aanleiding van een televisieserie of film? Als fan van Star Trek en Doctor Who kan ik boeke...
-
Het was Lalagè die mijn belangstelling voor de Russische literatuur opnieuw aanwakkerde door voor te stellen Anna Karenina gezamenlijk te...
-
In de serie Terloops uitgegeven door Van Oorschot is het dit maal Gerbrand Bakker die zijn verslag doet over een wandeling. Het gaat in dit ...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten