maandag 25 oktober 2021

Discworld #39 Snuff - Terry Pratchett

Inmiddels alweer het 39ste Discworld-boek en ik weet niet of het nu ligt aan dat ik de laatste weken veel moeite heb met lezen of dat het voor mij een beetje genoeg is geweest met deze wereld van Terry Pratchett maar ik heb zeker niet zo genoten van dit boek als voorgaande Discworld-boeken.

In dit deel staat commandant Sam Vimes centraal die met zijn vrouw verplicht met vakantie gaat. Maar Sam Vimes zou Sam Vimes niet wezen als er ook niet nog wat politiewerk verricht gaat worden en daar is al snel aanleiding toe. Zoals gebruikelijk tuimelen de verschillende gebeurtenissen over elkaar heen om op het einde in een kokende massa tot een goed einde te komen.

Terry Pratchett verwerkt nogal eens wat maatschappijkritiek in zijn boeken en in dit deel ligt het er wel heel dik bovenop dat de wanpraktijken van slavernij onder de loep wordt genomen. Dit doet hij door middel kobolds die in grote getale als dingen worden behandeld, verkocht en aan het werk gezet tot ze er dood bij neervallen. Op zich heel scherp beschreven maar het staat in schril contrast met alle malligheid die er verder plaatsvindt. Op een of andere manier beet dit elkaar in mijn beleving.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...