Het eerste nummer in 2022 van Clarkesworld Magazine bevat zeven science fiction/fantasy verhalen van zeer verschillende lengte en vier non-fictie artikelen. Op de omslag staat de illustratie Return to Heaven 7 gemaakt door de Chinese Zezhou Chen. Gelijk raakte ik geboeid door het kleurgebruik, mijn oog dat eerst de roeiende figuur opmerkt en pas veel later de astronaut waarvan het maar de vraag is of deze nog levend is maar gezien de de titel ik er zo mijn gedachten bij krijg. Schitterend illustraties die gelijk zoveel oproepen.
Korte verhalen kunnen een uiteenlopend aantal bladzijden beslaan. Soms vind ik ze uiteindelijk te kort zoals The Uncurling of Samsara geschreven door Koji A. Dae. Het idee van het verhaal vind ik prima maar door de weinige bladzijden blijft het bij het idee in plaats van dat het helemaal gaat leven.
Nu kunnen verhalen ook weer wat lang worden zoals Bishop's Opening van de uit Trinidad en Tobago afkomstige R.S.A. Garcia. Dit voelt meer aan als een novelle waarin een heel nieuw universum opgezet wordt met machtsstrijd en sociale verhoudingen waar ook trauma en liefdeslevens aan bod komen. Dan krijg ik zin in een heel boek waar dit zich allemaal afspeelt in plaats van deze splinter uit dat hele universum.
Geef mij maar verhalen zoals van de Chinese Gu Shi, No One at the Wild Dock, vertaald door S. Qiouyi Lu. Een interessant verhaal doordat het je als lezer je bewust laat worden van wat wij als mens als vanzelfsprekend ervaren zoals bijvoorbeeld taal. Dit krijgt Gu Shi voor elkaar door de ontwikkeling van een IA vanuit het gezichtspunt van diezelfde IA te beschrijven. Daarnaast komt in dit verhaal ook aan bod de vraag of uiteindelijk de IA's onze wereld gaan overnemen. Een bekend thema dat niet alleen in de literatuur voorkomt.
Nog een verhaal dat onze menselijke psyche onder de loep neemt is van de Sloveense Filip Hajdar Drnovšek Zorko in For Whom the Psychopomp Calls. Een ruimtereiziger neemt een onderweg gevonden psychopomp mee en maakt zich de hele reis terug naar de aarde gek met wat deze psychopomp voor motieven heeft. Een verhaal dat me op het einde deed glimlachen door herkenning.
Een leuke verrassing vond ik het interview It’s . . . Complicated: A Conversation with James S.A. Corey gehouden door de vaste interviewer Arley Sorg. Ik kijk met ongelooflijk veel plezier naar televisieserie The Expanse. Door het interview met de schrijvers Daniel Abraham en Ty Franck die samen de naam James S.A. Corey hanteren voor The Expanse boeken, begin ik nu ook steeds meer zin te krijgen om de boeken te gaan lezen. Iets wat ik denk ik ga doen als de televisieserie helemaal is afgelopen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten