Het februarinummer van Clarkesworld Magazine bevat zeven korte science fiction/fantasy verhalen variërend van 6 tot 47 bladzijden en vier non-fictie artikelen.
De kaftillustratie heet Talk en is gemaakt door JC Jongwon Park. Eerst zag ik slechts een zoet plaatje maar bij nader inzien is de tekenstijl wel heel eigen en vind ik de kleuren wel bijzonder.
Het grappige was dat ik door een fout in de e-pub versie het verhaal Informed Consent Logs from the Soul Swap Clinic geschreven door Sarah Pauling twee keer las. De eerste keer brak het plotseling af en begon het opnieuw. In plaats van te denken dat het een fout was, ging ik ervan uit dat dit bij de leeservaring hoorde en dat de tweede keer er subtiele verschillen zouden zijn. Dit bleek niet het geval. Het was echt een e-pub bug liet de uitgever me weten. Toch heeft het mij dit verhaal op een extra intensieve manier laten lezen.
Op een heel andere manier verrassend vond ik The Old Moon geschreven door John McNeil omdat hij planten en IA's op een geloofwaardige manier met elkaar laat praten. Tijdens het lezen kwam de vraag in mij op wie nu de verzorger van wie was, de IA van de plant of de plant van de IA? Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Aan bod komen ook mythevorming, de vraag wat de oorsprong van alles is, de bedreiging van het huidige bestaan door kennisverandering en dat alles in slechts acht bladzijden. Heel mooi gedaan.
De Indiaas-Amerikaanse Arula Ratnakar schreef Babirusa , een novelette. Ik merk dat ik van te voren toch liever kortere verhalen lees en er een beetje tegenop zie als er een zoveel langer verhaal tussenzit. Tijdens het lezen valt dat bezwaar snel weg als het me weet te grijpen. En dat deed dit verhaal zeker.
Babirusa is een maatregel die genomen wordt wanneer iemand een criminele daad heeft verricht. Door de hersenen op die wijze te veranderen dat de persoon zich deze daad niet kan herinneren en ook niet de motivatie naar die daad toe, kan deze persoon als ongevaarlijk in de maatschappij door blijven leven.
Leuk dat de auteur heeft getracht een nieuwe oplossing ter bestrijding van criminaliteit te bedenken en dit gelijk heeft uitgewerkt met waarin dit fout kan gaan. De opbouw met de afwisseling van het verhaal belichten vanuit de hersenen zelf en van buiten deze hersenen, maakt het een levendig geheel waarbij op het einde alle stukjes op hun plek vallen. Voor die ervaring waren wel die extra bladzijden nodig.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten