zaterdag 3 oktober 2015

#50books - 2015.37 Geschiedenis blijft ook altijd een verhaal

In deze derde jaargang van #50books is het de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel die de vragen stelt.

En de zevenendertigste vraag is:
Lees jij historische romans, en zo ja wat zijn dan een aantal van jouw favoriete titels en/of schrijvers?

Het is niet dat ik er specifiek naar op zoek ga omdat het een genre is dat mij in het bijzonder trekt. Wel ben ik eens tegen een historische roman aangelopen zoals De Zwarte met het Witte Hart van Arthur Japin, een boek dat mij overigens bijzonder raakte in tegenstelling tot zijn Een Schitterend Gebrek dat denk ik ook wel tot de historische romans gerekend kan worden.

Waar ik wel zeer in geïnteresseerd was en ook alles van kocht wat ik er maar van tegenkwam, is alles wat te maken heeft met Koning Arthur. Nu wordt dit gezien als mythe en later als legende en niet als feitelijke geschiedschrijving.
Maar nu zie ik het beschrijven van het verleden altijd als een afspiegeling van de tijd waarin deze beschrijving geschreven is. Het is immers onmogelijk om geheel in de tijdsgeest van vorige eeuwen te kruipen en deze ook nog eens accuraat weer te geven. Wat er in schrijfsels alleen voor de eeuwigheid door kan dringen, is dus ook alleen de sfeer van de tijdgeest van het geschrevene.
Zo lees ik dan ook alles wat met Koning Arthur te maken heeft. En door de eeuwen heen is daar heel wat over geschreven. Op die manier krijg je als lezer als vanzelf geschiedenis met de paplepel ingegoten.

Zoals geschiedenis altijd een verhaal zal blijven, zo geeft een verhaal ongeacht wat het onderwerp is vanzelf geschiedenis mee.


1 opmerking:

Unknown zei

O ik houd van de verhalen van Koning Artur! Ook al heeft hij niet bestaan... :)

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...