Clarkesworld Magazine van augustus heeft maar liefst acht fictieve verhalen en vier non-fictie artikelen. Het zijn ook meer bladzijden dan gebruikelijk. Vanwaar deze uitbreiding weet ik niet maar je hoort me zeker niet klagen.
Een leuke verrassing vond ik om een Duitse science fiction auteur aan te treffen die hier in het Engels vertaald is. Duitse science fiction ben ik wel eens naar op zoek geweest maar heb destijds niet echt iets gevonden. Deze Karla Schmidt
was dan ook voor mij een onbekende. Helaas heeft haar verhaal Alone on the Wind zelf niet zo'n indruk gemaakt. Een science fantasy verhaal zonder enige verrassingen.
Opmerkelijk vind ik dat in twee verhalen die geschreven zijn door Westerlingen het Aziaten zijn die de hoofdrol spelen. Door Aziaten de gebeurtenissen te laten meemaken, krijgt het vanzelf een eigen sfeer. Interessante vraag is of de thema's van deze verhalen met Westerlingen in de hoofdrol anders gewerkt zouden hebben.
Voor het verhaal A Stopped Clock geschreven door Madeline Ashby denk ik dat de onroerende liefde tussen twee oude, armen mensen sowieso werkt ongeacht de afkomst.
In het verhaal
The Fish Merchant van de hand van
Tobias S. Buckell is de setting van de onderdrukte mensen hoogstwaarschijnlijk wel sterker door het zich ook in Azië te laten afspelen.
Het kiezen voor personages van een bepaalde afkomst is daarmee ook een bewuste keuze. Zoals wanneer de schrijver daar niets over zegt, ik gedachteloos aanneem dat het om een Westerling gaat. Leuk om daar eens bij stil te staan.
Teenagers from Outer Space door Dale Bailey en
First Light at Mistaken Point door
Kali Wallace zijn twee klassieke science fiction vehalen. De ene met aliens in onze wereld en de ander aardlingen die op zoek gaan naar aliens buiten onze aarde.
En ook al heb ik dit soort verhalen al vele malen gelezen, het blijft me boeien, vooral als het ook nog eens goed geschreven is zoals het geval is bij deze twee verhalen. Wij zullen het in ons leven bijna zeker nooit meemaken maar het idee dat er buitenaardse wezens zijn waar wij contact mee kunnen maken, blijft zeker iets om over te dromen.
Als laatste wil ik nog even wijzen op het artikel van Jason S. Ridler dat heet
Frankenstein's Soldier: David Morrell and the Creation of Rambo. De titel zegt precies waar het over gaat. Nu heb ik zelf bijzonder weinig met Rambo en zelfs nog nooit een hele film van gezien maar het was wel een hype in mijn jeugd waardoor je er toch iets van meekrijgt. Deze achtergrondinformatie maakt bijna dat ik toch eens zo'n film zou willen zien, bijna.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten