maandag 22 augustus 2016

#50books - 2016.34 Boekkaft als deel van het boek

In deze vierde jaargang van #50books is het stokje van de oorspronkelijk initiatiefnemer Petepel overgenomen door Hendrik-Jan die dit jaar de vragen stelt.
En de drieëndertigste vraag is:
Welk boek in jouw kast heeft de mooiste cover?

Regelmatig zijn het illustraties op kaften van boeken die me afschrikken en gelijk een idee van de inhoud aan me opdringen. Wat dat betreft ben ik dan ook meer een liefhebber van egaal gekleurde boekomslagen met daarop verder slechts de titel en de auteur in onopvallende letters.

Maar er zijn uitzonderingen.

De Disc World-reeks van Terry Pratchett zijn lange tijd uitgegeven met op de kaft de illustraties van Josh Kirby. Drukke plaatjes waarop zoveel te zien is dat je echt even de tijd nodig hebt om het allemaal in je op te kunnen nemen.

In het begin was ik er niet zo van gecharmeerd. Veel te veel gedoe naar mijn mening. Maar in de loop der tijd leerde ik de Disc World steeds beter kennen en kwam er daardoor achter dat deze illustraties wel heel erg raak zijn. Het geeft precies de chaos en absurditeit weer zoals deze in de verhalen van Terry Pratchett te vinden zijn.

Ik raakte er zelfs aan gehecht. En bij elk nieuw deeltje keek ik dan ook zowel naar het verhaal als naar de kaft uit. De schrik was dan ook groot op het moment dat de kaften werden vervangen door een zwarte achtergrond met daarop tekeningen van Paul Kidby. Dat was opeens een heel andere stijl en lang niet zo vertrouwd. Wat bleek? Josh Kirby was overleden. Dat daarom ook herdrukken een andere kaft hebben gekregen, vind ik altijd nog zonde.


En dan heb je nog de graphic novels, boeken die voor een groot deel uit illustraties bestaan. Vaak worden de kaften voor deze boeken door andere tekenaars gemaakt dan die het verhaal illustreren. Een kaft van een graphic novel kan daardoor ook wel eens een verwachting wekken, die het in het boek zelf niet waarmaakt.
Bij de serie The Unwritten is Mike Carey de schrijver en Peter Gross over het algemeen de tekenaar. Maar alle kaften (en dat zijn niet alleen die van de trade paperbacks maar ook die van alle losse comics) zijn geïllustreerd door Yuko Shimizu. Deze Aziatische stijl spreekt mij als boekkaftenvorm heel erg aan. Het maakt de tekeningen levendig, er zit beweging in.

En terwijl ik de naam van deze artiest aan het zoeken was, kwam ik een artikeltje tegen waaruit blijkt dat zij ook een prijs heeft gewonnen voor een van deze tekeningen.  Duidelijk dat ik niet de enige ben die van haar kunst geniet.



4 opmerkingen:

JannieTR zei

Ik heb niets met de inhoud, maar ook ik vind de kaften van Unwritten die je hier laat zien mooi. En ik ga mijn dochter eens vragen naar haar verzameling Terry Pratchett, welke uitvoering zij heeft en wat ze daar van vindt. Je hebt deze vraag snel en mooi beantwoord! Bij mij suddert het nog even.

Liesbeth zei

Test reactie voor Liesbeth via Martha

Niek zei

Jaaaaaaaaaa, ik zie het!

Niek zei

Soms komt het antwoord opeens. Maar eerlijk gezegd, had het bij mij ook wel even gesudderd voordat dit er stond.

Clarkesworld Magazine 207 December 2023

Met The Gift in de zeer herkenbare stijl van Matt Dixon op de voorkant bevat het decembernummer van Clarkesworld Magazine acht science fic...