zondag 9 april 2017

Clarkesworld Magazine Issue 127 April 2017

Clarkesworld Magazine van deze maand heeft zeven korte verhalen waarvan eentje maar liefst 50 bladzijden lang is en er zijn vier non-fictie artikelen.

Ancient Engines geschreven door Michael Swanwick geeft een verfrissende blik op het eeuwige leven. En zo blijkt de wijsheid bij de ouderen te zitten puur door levenservaring. Ik ben zeer gecharmeerd van de invalshoek die de schrijver heeft gekozen omdat het onze hang relativeert naar het eeuwig willen verlengen van ons bestaan.

Veel science fiction heeft het in zich om je als lezer vanuit een nieuwe invalshoek naar de mensheid te laten kijken. De Hongaarse Bogi Takács heeft dit gedaan in Some Remarks on the Reproductive Strategy of the Common Octopus door de mens vanuit een octopus te  beschrijven. Verfrissende invalshoek en fijnwonderlijk effectief.

Vajra Chandrasekera komt uit Sri Lanka en ik was wel benieuwd wat voor soort science fiction uit dit land zou komen. In Left of Bang: Preemptive Self-Actualization for Autonomous Systems vind ik geen aanwijzingen dat dit geschreven is vanuit een andere dan de Angelsaksische cultuur. De combinatie van wreedheid en naïviteit geeft het verhaal wel een vlijmscherp randje waardoor het interessant blijft.

De titel van het Chinese verhaal The Robot Who Liked to Tell Tall Tales geschreven door Fei Dao en vertaald door Ken Liu, vertelt gelijk waar het over gaat. Een zeer vermakelijk verhaal dat aan de opbouw van een sprookje doet denken.

Juliette Wade schreef het lange verhaal Sunwake, in the Lands of Teeth wat naar mijn smaak wel korter had gemogen. Het is geschreven vanuit het perspectief van een ras dat sterk aan vermenslijkte honden doet denken. Een ras dat met mensen te maken heeft en op gespannen voet met hen samenleeft. Het zijn de hondengewoonten die laten zien hoe verschillende wezens elkaar verkeerd kunnen interpreteren en dat omgaan met anderen altijd een zekere mate van inlevingsvermogen vereist voor een vreedzaam samenzijn. 



Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...