zondag 15 december 2013

#50books - 47 Lijstjes nog te lezen

#50books is een initiatief van Petepel waarbij elke week een nieuwe boekvraag gesteld wordt zodat wij, gretige lezers, erover kunnen nadenken/praten/grijnzen/bloggen.

De zevenenveertigste vraag is: Welke boek(en) uit de NRC lijst heb je nog niet gelezen maar ga je zeker binnenkort alsnog lezen (oftewel: waarom maken we onszelf gek met een almaar groeiende lijst van ‘nog te lezen’ boeken)?

Van deze lijst heb ik welgeteld één boek gelezen. Dat was Stoner van John Williams en het was een waanzinnig goeie leeservaring. Kijk voor mijn boekbespreking hier.

Sinds ik ergens in mijn twintiger jaren in de science fiction en fantasy hoek ben gevallen, ben ik beduidend minder met literatuur bezig geweest.
Opmerkelijk vind ik wel dat de meeste titels van de vijftig genoemde boeken mij wel bekend voorkomen. Geen idee hoe ik aan die kennis kom.

De boeken van die lijst waar ik nieuwsgierig naar ben is Vader van Karl Ove Knausgård en De Cirkel van Dave Eggers. De eerste omdat het me een boek lijkt waar Scandinavische zwaarmoedigheid aan hangt zonder dramatisch te worden en dat ligt me wel. Wat me tot nu tegen heeft gehouden om het te kopen is de manier waarop het uitgegeven is, namelijk met een zware harde kaft en grote letters. Het tweede boek lijkt me een lekker smulboek over de hype van deze tijd. Niet diepgaand maar wel lekker.
De almaar groeiende lijst van nog te lezen boeken is bij mij niet meer zo waanzinnig als het vroeger was. Ik had eerst een plankje met ongelezen boeken en dat werden er twee. De laatste twee jaar heb ik een plankje redelijk leeg gelezen, alleen is er door een erfenis het ontstane gat weer opgevuld. Ik voel me er niet meer opgejaagd door als vroeger. Het hoeft allemaal niet meer zo heel erg nodig, veel komt op hetzelfde neer maar is slechts in een ander jasje gehuld. De honger, het verlangen naar bepaalde boeken is verdwenen. Maar wie weet komt dit wel weer terug en dan zal er nog een plankje bijkomen.

1 opmerking:

Ninia zei

Fijn om te bewaren die NRC-lijst. Voor als ik nog eens niet weet wat te lezen :) Een boek met grote letters lijkt me heerlijk. Ben nu een boek aan het lezen met kleine letters en vind het erg vermoeiend. Zeker als er dan nog eens brieven in voorkomen die met nòg kleinere letters zijn geschreven.
Fijn dat je je niet meer laat opjagen door de ongelezen boeken. Een plankje leeg lezen vind ik een leuke uitdrukking.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...