zaterdag 23 mei 2015

Clarkesworld Magazine - Issue 104 May

In dit nummer van Clarkesworld Magazine zes science fantasy verhalen dit maal geschreven door Angelsaxische, Chinese, Zuid-Koraanse en Finse schrijvers. En vier non-fictie artikelen.

Mrs. Griffin Prepares to Commit Suicide Tonight door A Que is wellicht niet het meest originele verhaal maar het prikkelde zeker, niet in de laatste plaats door de titel. Een dame op leeftijd besluit zelfmoord te plegen en wordt daarbij geassisteerd door haar persoonlijke robot. In de omgang tussen deze twee hoofdpersonages voel je dat er diepe gevoelens onder de oppervlakte liggen. De ontwikkeling naar het eind van het verhaal is dan ook zeker ontroerend te noemen.

En dan wil ik ook nog even de aandacht vestigen op Solace van James Van Pelt. Pure science fiction over een ruimtereis die vierduizend jaar duurt. Hoe overleven mensen zo'n reis? Precies, slapend. Maar om het ruimteschip te onderhouden zijn er toch ook mensen nodig die wakker zijn. En zo is er een schema bedacht waarin mensen een korte tijd hun diensten op het schip uitvoeren en de rest van de reis slapen. Om te weten hoe het met ze vergaat, lees Solace. Heerlijk zulke recht toe recht aan SF onder de ogen te krijgen én zonder dat het verouderd aandoet.

In een van de non-fictie artikelen wordt aandacht besteed aan hoe fictie over Mars in de loop der tijd veranderd is met de kennis die in dezelfde tijd over deze planeet is vergaard. Interessant om zo te lezen hoe onze fictie door de geschiedenis heen beïnvloed wordt.

Geen opmerkingen:

Gezinsverpakking - De Chabotten

Voor ik dit boekenweekgeschenk ging lezen, luisterde ik naar de podcast Nooit meer Slapen waarin de familie Chabot over dit boekje geïntervi...