zaterdag 2 mei 2015

Opkomst en ondergang van Fokke & Sukke deel 1 Prelude - Jean-Marc van Tol


Vorig jaar bij de Stripdagen in Haarlem lag dit boek mij opeens aan te gapen. Het zat in plastic dus ik kon niet echt goed zien waar dit nou over zou gaan. Op de gok gekocht omdat Fokke & Sukke toch wel een van de beste Nederlandse cartoon is.

Dit boek is de waarheid van het ontstaan van Fokke & Sukke volgens Jean-Marc van Tol. Wellicht zegt dit al genoeg. De waarheid van een grappenmaker...
En dit is dan het eerste deel dus het moment dat Fokke & Sukke voor het eerst  het licht zien.

Heel vermakelijk om de drie vaders, John Reid, Bastiaan Geleijnse en Jean-Marc van Tol te zien worstelen met het idee om beroemd te worden als stripmakers. Zo is daar ook een eerdere aanzet tot een heel andere strip door dit drietal in zijn geheel afgedrukt. Sowieso is het verhaal doorvlochten met voorbeelden van strips die in deze begintijd gemaakt zijn wat het de sfeer van authenticiteit geeft.

Ondanks dat het lekker wegleest, de plaatjes van vooral Amsterdamse bekende plekken erg leuk zijn om te herkennen en de typische weergave van bekende Nederlanders uit dit kringetje kleine cadeautjes zijn, was het mij toch allemaal iets te veel ouwe jongens krentenbrood. Een wereldje waar men elkaar door en door kent en er veel tussen de regels gezegd wordt wat mij ontgaat als lezer die niet in die kringen verkeerd.

De kans dat ik het vervolg ga lezen is dan ook niet zo groot. Of ik moet het toevallig een keer tegenkomen, op de Stripdagen in Haarlem bijvoorbeeld.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...