zondag 20 maart 2016

Clarkesworld Magazine Issue 114 March 2016


Niet de twee vertalingen zoals in het vorige nummer beloofd maar zeker wel een vertaling in het Engels uit het Chinees in Clarkesworld Magazine van maart 2016. En wat mij betreft is dat ook gelijk de positieve uitschieter van deze maand.

Ondanks dat The Governess with a Mechanical Womb door Leena Likitalo ijzingwekkend weergeeft hoe ver de liefde van een kind gaat, wat voor soort verzorger het ook betreft. Je hoofd op hol wordt gebracht door het tijdreizen in Seven Cups of Coffee door A.C. Wise. En Coyote Invents the Land of the Dead van Kij Johnson door de vage grens tussen dier en mens aanvoelt als meer een Oriëntaals verhaal dan geschreven door een Amerikaan. Heeft dat allemaal niet zo'n intense indruk achtergelaten als Chimera van Gu Shi, vertaald door S. Qiouyi Lu en Ken Li.

Een Chimera is een persoon die bestaat uit twee genetisch verschillende type cellen. Niet alleen dit gegeven heeft Gu Shi gebruikt maar ook dat men bezig is menselijke lichaamsdelen op of in dieren te laten groeien. Denk aan het menselijk oor dat bovenop een muis is ontwikkeld.



In de toekomst van Chimera is het heel gewoon om mensen hun leven te verlengen door onderdelen van het lichaam die het niet meer doen in een varken te laten groeien en vervolgens deze te oogsten en met een operatie bij de mens het oude onderdeel door het nieuwe te vervangen. Er is slechts een gedeelte van de mens waarbij dit niet kan, de hersenen.

Het verhaal is gegoten in verschillende vormen. Er wordt zowel heen-en-weer gegaan in de tijd zodat je als lezer steeds meer over de ontstaansgeschiedenis van de Chimera te weten komt en er is een moord die opgelost moet worden. Door deze twee vormen had ik in het begin wat moeite om door te hebben waar het nu eigenlijk over ging maar nadat ik er eenmaal inzat, wilde ik niets meer dan het verhaal verder lezen.

Kritiek zou kunnen zijn dat er te veel onderwerpen in een keer aan bod komen zoals de ethische vraagstukken rondom het gebruik van varkens voor het oplappen van mensen maar ook de gecompliceerde relatie tussen vader, moeder en zoon die een hoofdrol spelen in dit verhaal. Maar misschien maakt het dat juist ook weer nog meer de moeite waard om het nog eens te herlezen.



Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...