vrijdag 15 maart 2013

Binnen de huid - J.J. Voskuil


Als groot liefhebber van de zevendelige romancyclus Het Bureau en het boek Bij Nader Inzien werd ik vorig jaar teleurgesteld door het boek De Buurman. Dit laatste boek is na het overlijden van de schrijver uitgebracht en dat geldt ook voor dit boek Binnen de Huid. Mijn teleurstelling was groot maar heeft me niet weer houden me aan dit boek te wagen.

Het grote verschil met De Buurman is dat het voor de tijd van Het Bureau is geschreven en daarmee veel dichter tegen Bij Nader Inzien aan zit dan bij het slepende leven in Het Bureau.

De wel bekende hoofdpersoon uit al deze boeken, Maarten Koning zit in de periode tussen studie en werk en het leven kan nog alle kanten op. Zo ook met de verliefdheid op de vrouw van een van zijn beste vrienden.

De gekmakende gevoelens voor die andere vrouw worden zo levendig beschreven dat het niet moeilijk is mee te voelen met deze aan de hormonale stofjes overgeleverde jonge man. Tegelijkertijd toont hij weinig eigen karakter en laat steeds met zich spelen door deze vrouw die het maar wat mooi vindt om zo bewonderd te worden. Zijn eigen vrouw verliest hij regelmatig helemaal uit het oog. Bijzonder pijnlijk om te lezen en te beseffen dat het deze vrouw is die dit boek uiteindelijk heeft doen uitkomen. Zij moet wel heel veel van hem hebben gehouden en dat nog doen. Dat is dan wel weer mooi.

De titel vind ik bijzonder sterk gekozen. Binnen het lijf spelen heel wat levens af maar er komt maar heel weinig echt naar buiten. Het meeste blijft binnen de huid.

Een aanrader voor Voskuilliefhebbers die het gedachtegoed van de vijftiger jaren van de naoorlogse intellectueel nog eens op een Maarten Koning manier willen beleven.

3 opmerkingen:

Ninia zei

O jakkes ik heb rare spam in mijn bericht. Ga het verwijderen en opnieuw proberen.

Ninia zei

Die "Voskuilgekte" is destijds helemaal aan me voorbijgegaan, ik hoor nog wel eens stukjes van het hoorspel, maar het lijkt me nu nogal gedateerd, dus ben niet geneigd aan al die dikke pillen te beginnen en dus ook niet aan de verhalen eromheen.
Wat goed dat je na de teleurstelling toch weer bent verder gegaan met Voskuil en ditmaal niet werd teleurgesteld.

Niek zei

Spam in je bericht? Hoe is dat nu mogelijk. Heb je verwijderde bericht ook maar verwijderd.
Andere auteurs waar ik dol op ben hebben ook wel eens een mij minder aansprekend boek geschreven dus daar zal ik een volgende niet direct om laten.

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...