zaterdag 23 april 2016

Het Smelt - Lize Spit


Altijd een beetje lastig om een boek te beginnen waar ik bijna dagelijks juichende kritieken van zie op Twitter. De verwachting is dan toch een beetje hoger gespannen, ook al wil ik dat niet.
Het was dan ook schrikken bij de eerste paar bladzijden. Eerst dacht ik nog dat ik een misdruk had met zinnen die helemaal niet liepen. Tot het tot me doordrong dat het hier een Vlaamse auteur betrof en daarom de Nederlandse taal zo nu en dan verwrongen overkwam. Misschien toch eens wat vaker Vlaams lezen.

Vervolgens had ik heel snel door waar het verhaal heen ging omdat het raadsel wat daarin gebruikt wordt er eentje is die ik zelf al van uit mijn jeugd ken. Wanneer je dit raadsel niet kent, weet ik zeker dat dit boek een stuk spannender is. Het heeft me weer heel wat bladzijden gekost voordat ik mijn teleurstelling los kon laten en het me lukte me te richten op de andere gebeurtenissen in het boek.

De nadruk in het verhaal ligt op een meisje dat haar hele jeugd optrekt met twee jongens van haar eigen leeftijd en langzaam deze vriendschap ziet verdwijnen op het moment dat de verschillen tussen mannen en vrouwen duidelijker worden.

Maar eerlijk gezegd vind ik de verhoudingen in het gezin waaruit dit meisje komt een stuk interessanter. Het meisje is de middelste van drie kinderen waarvan de oudste broer de overlevende helft van een tweeling is en de jongste een steeds heftigere vorm van dwangneurotische handelingen ontwikkelt. De moeder drinkt en de vader is voornamelijk afwezig. Met name het gedrag van het jongste zusje intrigeerde mij in hoge mate. Dat haar geheim niet werkelijk wordt prijsgegeven maakt het nog spannender.

Een boek dat ik niet direct aan iemand zou aanraden maar afraden zou ik het ook niet.

Geen opmerkingen:

Lady Mechanika Vol 6 Sangre - M.M. Chen & Joe Benitez

In dit deel begint elk hoofdstuk met een proloog waarbij terug gegaan wordt naar een gebeurtenis in Mexico dat 500 jaar geleden heeft plaats...